2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Jehněčí eintopf

Název Množství a jednotka
jehněčí maso 500 g
velká cibule 1 ks
barevné fazole 1 hrst
velká mrkev 2 ks
petržel 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: německá
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc.
Jehněčí maso (plecko, ramínko, vykostěné žebra) omyjeme, osušíme, pořádně odblaníme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme - brambory na větší kostky, mrkev, pórek a petržel na silnější kolečka, celer na menší kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme horkým vývarem (může být jakýkoliv - drůbeží, hovězí, jehněčí nebo i zeleninový), vložíme kousky masa, scezené namočené fazole, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku muškátového oříšku a snítky tymiánu a pod poklicí dusíme půl hodiny. Pak přidáme všechnu ostatní zeleninu a společně dusíme doměkka. Eintopf zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou, nastrouhaným suchým chlebem, nebo v něm jen rozmačkáme uvařené brambory.

Tip:
Eintopf je jídlo z jednoho hrnce, můžeme do něj dát jakoukoliv zeleninu, kterou máme po ruce. K masu můžeme dát fazole, brambory, bílé zelí, mrkev, řapíkatý celer a třeba růžičkovou kapustu, nebo např. brambory, mrkev, celer, petržel, papriku a rajčata, podle toho, co máme rádi, variant eintopfu je nepřeberné množství.
Eintopf můžeme připravit i z vepřového masa (plecko), hovězího, dělá se i z kuřecího masa nebo jen z uzeniny.


 


RECEPTY

Vaječný koňak s pudinkem

Postup: Dáme vařit 1/2 litru vody a ve 1/4 litru rozmícháme vanilkové pudinky. Až voda... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatová polévka s bazalkou

Postup: Do hrnce dáme olivový olej a na něm necháme zesklovatět drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Postup: Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou. Kuřecí... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová polévka

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci sádla asi 10 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s brokolicí a sýrem

Postup: Brokolici si uvaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme a propláchneme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...